CONDIȚII GENERALE DE AFACERI - SMART DIESEL

Vanzator:

SMART DIESEL SRL, cu sediul ├«n mun. Arad, Bd. Decebal, nr. 2, et. 3, jude┼úul Arad, ├«nregistrat─â la ORC Arad sub nr. J02/251/2010, CUI RO26720463, av├ónd contul bancar nr. RO 94 BACX 0000 0005 7088 0000 in RON si RO 67 BACX 0000 0005 7088 0001 ├«n EURO, deschise la Unicredit Bank Sucursala Rosseti, reprezentat─â prin Daniel Mihai Imbre – Director General, ├«n calitate de V├éNZ─éTOR

Cumparator:

Orice client persoana juridica (SRL, SA, II, PFA, ONG) ce semneaza Conditiile Speciale de Afaceri (CSA) pentru contractarea de produse petroliere si servicii asociate.

Casa de Expedi╚Ťii:

Orice persoan─â juridic─â care semneaz─â Condi╚Ťiile Speciale de Afaceri (CSA) ╚Öi are ca scop intermedierea rela╚Ťiilor dintre V├ónz─âtor ╚Öi Cump─âr─âtor ├«n vederea contract─ârii de produse petroliere ╚Öi servicii asociate.

Capitolul I –┬á OBIECTUL CONDI╚ÜIILOR GENERALE DE AFACERI

Art. 1 

(1) Obiectul prezentelelor condi╚Ťii ├«l constituie:

1.1 furnizarea de carburan┼úi, Adblue ┼či alte produse, cum ar fi ulei motor, lichid parbriz, ap─â distilat─â, etc, ├«n func┼úie de disponibilitate, ÔÇô denumite ├«n continuare PRODUSE, ┼či servicii referitoare la infrastructura de transport (taxe drum) ÔÇô denumite ├«n continuare SERVICII, pe baza CARDULUI / CARDURILOR ╚Öi APARATELOR prin sta┼úiile proprii din Rom├ónia ale v├ónz─âtorului, prin loca┼úiile partenere (sta┼úii de alimentare combustibil OMV, Petrom sau afiliate Routex, puncte de taxare sau orice alte metode de plat─â a taxelor de drum) din Rom├ónia ┼či Europa, asa cum sunt specificate in Conditiile Speciale de Afaceri.

1.2 furnizarea de produse petroliere ╚Öi servicii asociate, a╚Öa cum sunt ele definite la alin. 1 al prezentului articol, c─âtre Cump─âr─âtor, prin intermediul Casei de Expedi╚Ťii. ├Än acest caz, livrarea produselor ╚Öi prestarea serviciilor asociate se vor face doar ├«n limita sumei setate de Casa de Expedi╚Ťii pe contul Cump─âr─âtorului.┬á

Art. 2 

V├ónz─âtorul se angajeaz─â s─â p─âstreze confiden┼úialitatea informa┼úiilor furnizate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau de Casa de Expedi╚Ťii pentru furnizarea cardurilor ┼či aparatelor, ╚Öi, de asemenea, s─â p─âstreze confiden╚Ťialitatea informa╚Ťiilor furnizate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii privind tranzac┼úiile efectuate cu acestea ┼či stocate ├«n sistemul informatic al V├ónz─âtorului, cu excep┼úia celor destinate prevenirii fraudelor sau ├«n cazul solicit─ârilor formulate de c─âtre autorit─â┼úile legal abilitate.

Art. 3 

(1) Loca┼úiile unde cardurile ┼či aparatele furnizate de V├ónz─âtor sunt acceptate pentru achizi┼úia de produse ┼či servicii vor fi comunicate Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii la semnarea condi╚Ťiilor generale de afaceri, precum ┼či ori de c├óte ori intervine vreo modificare a acestor loca┼úii. Comunicarea se poate face, de la caz la caz, pe paginile de internet ale v├ónz─âtorului, www.smartdiesel.ro┬á ╚Öi/sau┬á www.card-combustibil.ro┬á sau ale partenerilor acestuia.

Capitolul II- VALABILITATEA CONDIȚIILOR GENERALE DE AFACERI

Art. 4 

Conditiile Generale de Afaceri se ├«ncheie pe o perioad─â nedeterminat─â ┼či intr─â ├«n vigoare la data semn─ârii de c─âtre Cumparator a Conditiile Speciale de Afaceri (CSA).

Capitolul III ÔÇô PRE┼óUL PRODUSELOR SI SERVICIILOR. PERIOADA DE FACTURARE, MODALIT─é╚ÜI ┼×I TERMEN DE PLAT─é

Art. 5 

(1) Pre┼úul produselor ┼či serviciilor vandute prin intermediul cardurilor/aparatelor este pre┼úul afi┼čat de c─âtre V├ónz─âtor pe pagina sa de web, ├«n contul dedicat clientului la care acesta are acces prin nume utilizator ┼či parola. Modificarile de pret si orice corespondenta comerciala intra in vigoare de la momentul notificarii acestora telefonic catre Cumparator ╚Öi/sau c─âtre Casa de Expedi╚Ťii.┬á

(2) Orice pre┼ú al produselor ┼či serviciilor se consider─â acceptat de c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau de c─âtre Casa de Expedi╚Ťii ├«n momentul livr─ârii efective a produselor (momentul aliment─ârii cu combustibil, cump─ârarea de alte produse sau utilizarea serviciilor), Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii av├ónd astfel obliga┼úia de a achita marfa ce a fost livrat─â ┼či/sau serviciile prestate, f─âr─â a putea invoca necunoa┼čterea sau neacceptarea pre┼úului ca ┼či motiv de neplat─â.┬á

(3) Pre┼úul cardurilor ┼či aparatelor puse la dispozi┼úia Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii sunt suportate integral de c─âtre Cump─âr─âtor. Acestea se vor factura ├«n lei, la cursul BNR valabil ├«n ziua factur─ârii sau ├«n valut─â, acolo unde e cazul. Costul de emitere al cardului┬á va fi retinut din prima factura emisa de Vanzator.┬á

Art. 6 

(1) ├Än func┼úie de cantitatea de combustibil alimentat─â pe parcursul unei luni ├«ntr-o anumit─â ┼úar─â, p─âr┼úile pot agrea ca V├ónz─âtorul s─â acorde Cump─âr─âtorului unul sau mai multe┬á bonificatii/reduceri aplicate la pre┼úul de list─â conform grilei interne de discount-uri a Vanzatorului. ├Än cazul ├«n care tranzac╚Ťia se face prin intermediul Casei de Expedi╚Ťii, bonifica╚Ťiile/reducerile men╚Ťionate ├«n prezentul alineat se vor acorda at├ót Casei de Expedi╚Ťii c├ót ╚Öi Cump─âr─âtorului, ├«n condi╚Ťiile ╚Öi cuantumurile stabilite de V├ónz─âtor.┬á

(2) Valoarea acestor bonificatii poate varia ├«n func┼úie de volumul de combustibil alimentat, modul de plat─â, ├«ncadrarea ├«n termenele de plata,tara, etc. ├Än cazul ├«n care cantitatea estimat─â ini┼úial sau celelalte condi┼úii agreate nu sunt realizate sau respectate pe parcursul unei perioade, V├ónz─âtorul are dreptul s─â modifice unilateral bonificatiile/reducerile acordate, f─âr─â a avea obliga┼úia de a notifica Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii ├«n acest sens.

Art. 7 

(1) Livrarea produselor ┼či prestarea serviciilor contractate se face in sta┼úiile de alimentare ale V├ónz─âtorului ┼či loca┼úiile partenerilor acestuia, pe baza cardului/cardurilor ┼či aparatelor puse la dispozi┼úia Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii de c─âtre V├ónz─âtor.

(2) P─âr┼úile ├«n┼úeleg ┼či recunosc ca fiind recep┼úionate ┼či bune de plat─â toate produsele ┼či serviciile livrate prin sta┼úiile de alimentare ale v├ónz─âtorului ┼či loca┼úiile partenerilor acestuia, a punctelor de taxare, etc., fiind recunoscute de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii eviden┼úele informatizate ale V├ónz─âtorului.

(3) Facturile pentru produsele ┼či serviciile livrate se vor emite lunar sau bilunar, in functie de rezultatul analizei financiare efectuate de V├ónz─âtor si de modalitatea de plata agreata: in avans sau la termen. Facturile pentru tranzac╚Ťiile efectuate prin intermediul Casei de Expedi╚Ťii, se emit ╚Öi se transmit direct Cump─âr─âtorului, at├ót ├«n moneda ╚Ť─ârii ├«n care au avut loc aliment─ârile, c├ót ╚Öi ├«n lei, acestea urm├ónd a fi achitate ├«n lei de c─âtre Casa de Expedi╚Ťii care are drept de vizualizare electronic─â a facturilor.

├Än ziua emiterii, factura va fi trimis─â duplicat prin e-mail si va fi disponibila si in aplicatia web-based Web Management pusa la dispozitie Cumparatorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii de catre V├ónz─âtor.

Adresa unde se vor trimite facturile sunt cele mentionate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii in CSA.

Orice modificare a adreselor de coresponden┼ú─â din partea Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii, va fi adus─â imediat la cuno┼čtin┼úa V├ónz─âtorului ├«n scris ┼či transmis─â pe una din adresele de coresponden┼ú─â ale V├ónz─âtorului specificate la art. 22; p├ón─â ├«n acel moment consider├óndu-se valabile adresele anterioare.

Dac─â Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii nu a primit factura pe e-mail ├«n termen de 3 zile de la data emiterii acesteia, (datele de facturare fiind men╚Ťionate in Conditiile Speciale de Afaceri), va ├«n┼čtiin┼úa V├ónz─âtorul despre aceasta. ├Än lipsa unei asemenea notific─âri, se consider─â ca factura a fost recep┼úionat─â de c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii.

Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii nu va putea invoca ├«n nici o situa┼úie neprimirea facturii sau primirea ├«nt├órziat─â a acesteia ca motiv pentru neplata sau pentru prelungirea termenului de plat─â.

(4)  Facturile fiscale se emit în moneda ţării în care au avut loc alimentările sau unde sunt utilizate serviciile, urmând a fi achitate în lei sau în moneda în care au fost emise.

Contravaloarea în lei a facturilor emise în valută se calculează prin însumarea valorii în lei a fiecarei tranzacţii efectuate în valută la cursul BNR RON/valută din ziua efectuării tranzacţiei.

Dacă beneficiarul, din diverse motive, va efectua plata în valută în loc de lei, contravaloarea în lei a plăţii va fi stabilită luându-se în considerare cursul leu/valută plăţii comunicat de BNR în ziua încasarii de către Vânzător.

Pentru contractele de tip prepay, la pl─â╚Ťie efectuate ├«n valut─â se va lua ├«n considerare cursul leu/valuta pl─â╚Ťii comunicat de BNR minus 0,5%.

Toate datoriile ┼či pl─â┼úile Cump─âr─âtorului se eviden┼úiaz─â ├«n lei, la cursurile de mai sus, diferen┼úa dintre aceste valori reprezent├ónd datoria net─â pe care Cump─âr─âtorul o are c─âtre V├ónz─âtor.

Eventualele diferen┼úe de curs valutar ce pot aparea din cauza modific─ârii cursului de schimb BNR RON/valuta facturii ├«ntre data emiterii facturilor ┼či data ├«ncas─ârilor vor fi suportate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii.┬á

(5) Plata pre┼úului produselor ┼či serviciilor se va face prin ordin de plat─â ├«n contul V├ónz─âtorului in avans sau ├«n termenul stabilit in CSA de la emiterea facturii, in functie de rezultatul analizei financiare efectuate de Vanzator. ├Än cazul tranzac╚Ťiilor efectuate prin intermediul Casei de Expeldi╚Ťii cu plata ├«n avans, plata pre╚Ťului se va face ├«n avans, ├«n contul V├ónz─âtorului, iar Cump─âr─âtorul are dreptul de a cump─âra produse petroliere ╚Öi servicii asociate, ├«n limita sumei setate de c─âtre Casa de Expedi╚Ťii, achitat─â ├«n avans ╚Öi aflat─â ├«n contul V├ónz─âtorului. ├Än cazul tranzac╚Ťiilor efectuate prin intermediul Casei de Expeldi╚Ťii cu plata la termen, plata pre╚Ťului se va face ├«n contul V├ónz─âtorului, de c─âtre Casa de Expedi╚Ťii pentru fiecare Cump─âr─âtor introdus de c─âtre aceasta conform termenelor de plat─â prev─âzute ├«n CSA la emiterea facturii.

Data plăţii este considerată data confirmării de către bancă a incasării în contul vânzătorului.

Facturile emise de V├ónz─âtor, ╚Öi penalt─â╚Ťile de ├«nt├órziere aferente acestora, se vor considera achitate ├«n ordine calendaristic─â ├«n func┼úie de data scaden┼úei lor, av├ónd ├«n vedere valoarea lor ├«n lei, ├«n baza pla┼úilor f─âcute de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii, indiferent de moneda ├«n care au fost emise, calculate la contravaloarea ├«n lei, sau produsele serviciile pe care le includ, moneda ├«n care s-au efectuat pl─â┼úile sau detaliile men┼úionate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii pe ordinul de plata. Pentru evitarea oric─ârei ne├«n╚Ťelegeri, pl─â╚Ťile efectuate de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii, vor stinge cea mai veche factur─â scadent─â, ╚Öi penalit─â╚Ťile de ├«nt├órziere aferente acesteia, iar mai apoi urm─âtoarea factur─â ╚Öi penalit─â╚Ťile de ├«nt├órziere aferente acestia, ├«n ordine calendaristic─â, ├«n func┼úie de data scaden┼úei.┬á

Capitolul IV – LIMITA DE CREDIT

Art. 8 

(1) ├Än termenii prezentelor Condi╚Ťii Generale de Afaceri, ÔÇťLimit─â de creditÔÇŁ ├«nseamn─â suma maxim─â, inclusiv TVA pe care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii o poate datora c─âtre V├ónz─âtor, ├«n orice moment al derularii contractului. Limita de credit se refer─â at├ót la livrarile de produse ┼či prest─ârile de servicii facturate c├ót ┼či la cele nefacturate.

(2) Limita de Credit este acordat─â ├«n baza estim─ârii consumului lunar de produse ┼či servicii si se va stabili de catre Vanzator dupa analiza financiara a activitatii Cumparatorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii. Clientii care nu primesc limita de credit din partea Vanzatorului pot opta pentru achizitia unui card Prepay. Cumparatorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii isi pot depune orice suma pe cardul Prepay si pot alimenta pana la limita disponibilului de pe card.

In cazul in care, din orice motiv, Cumparatorul alimenteaza peste limita platita in avans acesta este obligat sa efectueze plata de urgenta, in ziua efectu─ârii aliment─ârii.

(3) ├Än cazul ├«n care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii au ├«n derulare ┼či alte contracte comerciale ce presupun plata la termen, Limita de Credit men┼úionat─â la pct. (2) se diminueaz─â automat cu orice sum─â datorat─â de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii, V├ónz─âtorului ├«n cadrul acelor contracte.

(4) V├ónz─âtorul va avea dreptul s─â modifice, ├«n mod unilateral, valoarea limitei de credit, f─âr─â a fi obligat s─â ├«n┼čtiin┼úeze ├«n prealabil Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii ┼či f─âr─â a putea fi tras la r─âspundere de c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii pentru eventualele daune suferite de acesta ├«n urma modific─ârii limitei de credit. Noua limit─â de credit stabilit─â de V├ónz─âtor este aplicabil─â imediat.

(5) ├Än cazul ├«n care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii a epuizat Limita de credit, V├ónz─âtorul este ├«ndrept─â┼úit s─â refuze livrarea de bunuri ┼či servicii c─âtre acesta. V├ónz─âtorul nu va r─âspunde de pierderile ┼či/sau avariile suferite de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii sau de ter┼úe p─âr┼úi ca urmare a refuzului efectu─ârii livr─ârii conform dispozi┼úiei anterioare.

Capitolul V – DREPTURILE ┼×I OBLIGA┼óIILE P─éR┼óILOR

Art.9  CUMPĂRĂTORUL / CASA DE EXPEDIȚII

(1) se oblig─â s─â preia coletul cu cardurile ┼či/sau aparatele, care va fi trimis printr-un curier, s─â semneze confirmarea de primire, moment din care toate tranzac┼úiile efectuate pe respectivele carduri sunt recunoscute ┼či acceptate de c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii.

(2) se oblig─â s─â instruiasc─â pe prepu┼čii s─âi cu privire la folosirea cardurilor ┼či aparatelor, la modul de alimentare ┼či recep┼úie a produselor / serviciilor livrate, cunosc├ónd c─â ├«i revine ├«ntreaga responsabilitate pentru orice folosire neadecvat─â a cardurilor ┼či aparatelor, respectiv a echipamentelor precum ┼či a consecin┼úelor care survin acesteia, pentru orice ac┼úiune de limitare / nelimitare sau blocare / deblocare a cardurilor ┼či/sau aparatelor facut─â pe pagina web la sec┼úiunea dedicat─â lui, precum ┼či a efectelor acestor ac┼úiuni.

(3) se oblig─â s─â anun┼úe V├ónz─âtorul ├«n scris de ├«ndat─â despre pierderea sau furtul cardurilor /aparatelor ┼či s─â suporte contravaloarea produselor livrate p├ón─â ├«n momentul bloc─ârii efective a cardurilor/aparatelor ├«n urma anun┼ú─ârii pierderii/furtului. Blocarea se poate efectua de c─âtre Cump─âr─âtor utiliz├ónd aplica╚Ťia WEB.

(4) se oblig─â s─â constituie o garan┼úie pentru plata produselor, ├«n cuantumul ╚Öi┬á forma┬á convenita prin prezentele condi╚Ťii generale de afaceri;

(5) se oblig─â s─â pun─â la dispozi┼úia v├ónz─âtorului lista autovehiculelor din parcul auto, cat si documentele necesare pentru emiterea┬á cardurilor/aparatelor ┼či eventualele modific─âri ale acestei liste;

(6) se oblig─â s─â achite integral┬á facturile emise de c─âtre V├ónz─âtor, ├«n termenele de plat─â agreate la art. 7.5. ├Än caz contrar, Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii sunt de drept ├«n ├«nt├órziere, f─âr─â o alt─â notificare;

(7) se oblig─â s─â anun┼úe V├ónz─âtorul ├«n scris, ├«n termen de 48 de ore, despre orice modificare esen┼úial─â privind structura ac┼úionariatului, ├«nceperea sau iminen┼úa unei proceduri de insolven┼ú─â, refuzul, chiar ┼či par┼úial la plat─â al unui Bilet la Ordin, CEC, precum ┼či despre schimbarea sediului, administratorului;

(8) se oblig─â sa respecte ┼či s─â se asigure c─â prepu┼čii s─âi respect─â normele de securitate ┼či s─ân─âtate ├«n munc─â precum ┼či pe cele P.S.I., protectia mediului c├ónd se afl─â ├«n incinta loca┼úiilor v├ónz─âtorului sau a partenerilor acestuia, asumandu-si intreaga raspundere pentru daunele produse in cazul nerespectarii acestor norme.

(9) se oblig─â s─â recunoasc─â ca ┼či bune de plat─â toate produsele ┼či serviciile achizi┼úionate ┼či ├«nregistrate ├«n sistemul informatic al v├ónz─âtorului sau al partenerilor, oblig├óndu-se s─â le achite integral la scaden┼ú─â.

(10) se obligă să recunoască și să plătească toate cantităţile alimentate, produsele cumpărate sau serviciile prestate până în momentul blocării efective, în termenul contractual, a cardurilor / aparatelor .

(11) are dreptul s─â utilizeze infrastructura de sta┼úii proprii a v├ónz─âtorului ┼či ale partenerilor acestuia pentru achizi┼úionarea de produse ┼či servicii ├«n conformitate cu prevederile prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri si obligatia eliberarii spatiului de alimentare imediat dupa finalizarea tranzactiei.

Art. 10  VÂNZĂTORUL

(1) se oblig─â s─â emit─â facturi sau notific─âri de plat─â, note de debit, dup─â caz pentru ├«ncasarea contravalorii produselor ┼či serviciilor livrate, la intervalele convenite ├«n prezentele condi╚Ťii generale de afaceri;

(2) se oblig─â s─â pun─â la dispozi┼úia Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii situa┼úia detaliat─â a tuturor produselor ┼či serviciilor livrate, la solicitarea acestuia;

(3) se oblig─â la cererea Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii, s─â blocheze┬á ├«n cel mai scurt timp posibil cardurile ┼či/sau aparatele specificate de Cump─âr─âtor. Termenul de blocare poate varia din diverse motive de la momentul primiri unei cereri scrise de la Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii.

(4) se obligă să garanteze calitatea produselor livrate conform specificaţiilor tehnice legale, date de producător;

(5) are dreptul s─â blocheze cardurile, f─âr─â a fi obligat s─â notifice ├«n prealabil Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii, ├«n cazul ├«n care acesta nu ├«┼či pl─âte┼čte obliga┼úiile ajunse scadente sau consumul total nepl─âtit atinge valoarea maxim─â a limitei de credit.

(6) are dreptul să blocheze cardurile Cumpărătorului în cazul în care intră în posesia oricăror informaţii cum ar fi, dar fără a se limita la modul de executare al obligaţiilor beneficiarului către terţi sau privind eventuale incidente de plată datorate de Vânzător în raporturile cu terţii  care, în aprecierea Vânzătorului reprezintă un risc privind solvabilitatea sau privind respectarea principiului bunei credinţe în executarea obligaţiilor contractuale de către beneficiar, fără a putea fi tras la răspundere de către Cumpărător pentru eventualele daune suferite de acesta în urma blocării cardurilor.

Capitolul VI – GARAN┼óII ┼×I R─éSPUNDERE CONTRACTUAL─é

Art. 11

├Än vederea garant─ârii execut─ârii obliga┼úiilor ┼či a eventualelor daune interese, Cumparatorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii se oblig─â s─â prezinte una sau mai multe dintre urm─âtoarele forme de garantare. Aceste garan┼úii vor acoperi contravaloarea produselor ┼či serviciilor livrate ├«n baza prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri penalit─â┼úi de ├«nt├órziere ┼či alte eventuale costuri anexe.┬á

Garan┼úia prezentat─â poate fi executat─â doar ├«n cazul ├«n care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii nu ├«┼či ├«ndepline┼čte obliga┼úiile de plat─â a produselor livrate ┼či numai pentru suma datorat─â, incluz├ónd eventualele penalit─â┼úi de ├«nt├órziere. Garantiile se solicita numai in cazul contractarii cardului la termen, nu se solicita pentru cardul Prepay.

1) O scrisoare de garanţie bancară (în continuare SGB) valabilă pe durata derulării contractului, pana la150% din valoarea limitei de credit aprobata de Vanzator. 

2) Un bilet la ordin ├«n alb, avalizat de administratorul Cump─âr─âtorului ╚Öi un bilet la ordin ├«n alb, avalizat de administratorul Casei de Expedi╚Ťii, pentru fiecare cumparator introdus de Casa de Expeditii si┬á tranzac╚Ťiile care se efectueaz─â prin intermediul acesteia. Biletul la ordin va fi completat doar cu urm─âtoarele men┼úiuni: ca ┼či beneficiar al pl─â┼úii va fi nominalizat v├ónz─âtorul (SMART DIESEL S.R.L.), locul pl─â┼úii Arad, biletul la ordin va cuprinde men┼úiunea la ordin ┼či f─âr─â protest. Biletul la ordin va fi obligatoriu avalizat personal de c─âtre administratorul Cump─âr─âtorului. Pentru tranzac╚Ťiile derulate prin intermediul Casei de Expedi╚Ťii, biletul la ordin va fi obligatoriu avalizat personal de c─âtre administratorul Casei de Expedi╚Ťii. Biletul la ordin va fi pl─âtibil la banca la care V├ónz─âtorul are deschise conturile principale ┼či va fi ├«nso┼úit de o scrisoare eliberat─â de banca prin care aceasta confirm─â num─ârul contului bancar deschis pe numele emitentului si semn─âturile persoanelor autorizate s─â efectueze opera┼úiuni ├«n contul respectiv.

├Änainte de introducerea la plat─â, biletul la ordin va fi completat de c─âtre V├ónz─âtor cu o valoarea egal─â cu sumele neachitate conform prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri (pre┼ú, penalit─â┼úi de ├«nt├órziere ┼či/sau daune interese, eventuale diferen┼úe de curs valutar).

În momentul predării biletului la ordin se va întocmi un proces verbal de predare primire.

3) Un depozit cu titlu de garanţie în numerar, în cuantum de pana la 150% din suma aprobata ca limita de credit, depus în contul bancar al Vânzătorului, agreat de părţi. 

Art. 12

(1) Solicitarea doar a uneia, a unora sau a tuturor garanţiilor indicate la Art. 11 reprezintă opţiunea exclusivă a Vânzătorului. În lipsa unei opţiuni exprese a Vânzătorului, beneficiarul va trebui să constituie toate garanţiile enumerate la punctul precedent.

(2)┬á V├ónz─âtorul va putea bloca ├«n orice moment, f─âr─â a avea obliga┼úia notific─ârii Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii, orice sum─â provenit─â din ramburs─âri de TVA extern efectuate ├«n baza contractului de rambursare TVA (daca este semnat), ├«n vederea compens─ârii ┼či acoperirii oric─âror debite pe care Cump─âr─âtorul le are la un moment dat fa┼ú─â de V├ónz─âtor.

Art. 13

V├ónz─âtorul poate executa garan┼úiile constituite, ├«n orice moment, ├«n cazul ├«n care vor exista sume scadente ┼či neachitate de c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii conform prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri, indiferent dac─â aceste sume vor reprezenta pre┼ú neachitat, penalit─â┼úi de ├«nt├órziere ┼či/sau daune interese.┬á

Art. 14 

La ├«ncetarea contractului, V├ónz─âtorul va returna Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii biletul la ordin l─âsat ca ┼či garan┼úie numai dup─â ce Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii ├«┼či achit─â integral toate obliga┼úiile de plat─â ┼či returneaz─â V├ónz─âtorului toate cardurile ┼či aparatele, in cazul in care garantia nu a fost executata.

Art. 15  

Neprezentarea garan┼úiei ├«n termen de 5 zile de la semnarea prezentelor condi╚Ťii exonereaz─â V├ónz─âtorul de obliga┼úia privind livrarea produselor ┼či serviciilor contractate. De asemenea, V├ónz─âtorul poate opri livrarea ├«n cazul ├«n care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii nu re├«nnoieste garan┼úia oferit─â cu cel pu┼úin 15 zile ├«nainte de ├«mplinirea termenului de valabilitate.┬á

Art. 16  Penalităţi de întârziere

(1) Neplata facturilor emise ├«n termenul convenit, oblig─â Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii la plata penalit─â┼úilor de ├«nt├órziere, calculate ├«n procent de 0.1% pe zi pentru primele 15 zile de ├«nt├órziere, ┼či de 0.4% pe zi ├«n perioada ce dep─â┼če┼čte 15 zile de ├«nt├órziere, din valoarea facturilor neachitate. Aceste sume vor fi cuprinse ├«n urmatoarea factur─â emis─â Cump─âr─âtorului┬á ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii ┼či┬á se vor deduce cu prioritate din orice pl─â┼úi f─âcute de Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii.

(2) Penalit─â┼úile aplicate conform alin. 1 pot dep─â┼či cuantumul sumelor asupra c─ârora sunt calculate.

Art. 17 Clauza de fideiusiune

(1) Reprezentantul Cump─âr─âtorului, ├«n calitate de administrator / asociat al Cump─âr─âtorului se oblig─â ├«n mod irevocabil s─â achite orice obliga┼úii angajate prin ├«ncheierea ┼či ├«n temeiul prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri ├«n situa┼úia ├«n care Cump─âr─âtorul nu le execut─â, cu titlul de Fideiusor solidar al acestuia. Pentru tranzac╚Ťiile derulate prin intermediul Casei de Expedi╚Ťii, reprezentantul Casei de Expedi╚Ťii, ├«n calitate de administrator / asociat al acesteia se oblig─â ├«n mod irevocabil s─â achite orice obliga╚Ťii angajate prin ├«ncheierea ╚Öi ├«n temeiul prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri ╚Öi ale condi╚Ťiilor speciale de afaceri, ├«n cazul ├«n care Casa de Expedi╚Ťii nu le execut─â, cu titlu de Fideiusor solidar al acestuia.

(2) Fideiusiunea ├«nceteaz─â odat─â cu prezentele condi╚Ťii generale de afaceri. Cu toate acestea, Fideiusorul r─âm├óne ┼úinut pentru toate datoriile existente la ├«ncetarea fideiusiunii.

(3). În situaţia în care datoria este plătită de către Fideiusor, acesta este de drept subrogat în toate drepturile pe care Vânzătorul le avea împotriva Cumpărătorului.

(4) Orice plată efectuată sau care ar urma să fie efectuată de către Fideiusor în acord cu prevederile acestui articol 17, va fi notificată de către acesta Cumpărătorului.

Art. 18 

For┼úa major─â ┼či cazul fortuit, comunicate ┼či dovedite conform legii, ├«ndrept─â┼úesc V├ónz─âtor s─â sisteze livrarea produselor ┼či serviciilor pe perioada acestor situa┼úii.┬á

P─âr┼úile convin s─â atribuie caracter de for┼ú─â major─â ┼či urm─âtoarelor situa┼úii: lipsa de ┼úi┼úei pentru rafinare ┼či implicit incapacitatea de livrare a rafin─âriilor/depozitelor furnizoare; precum ┼či defec┼úiunilor tehnice ┼či reviziilor rafin─âriilor furnizoare sau oricare alte situa┼úii care ar face imposibil─â efectuarea livr─ârii;

├Än toate situa┼úiile de for┼ú─â major─â ┼či caz fortuit, V├ónz─âtorul nu este obligat la plata de daune.

Art. 19 

(1) V├ónz─âtorul are dreptul de a rezilia contractul imediat, unilateral ┼či f─âr─â a fi obligat sa notifice in prealabil Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii, ├«n urmatoarele condi┼úii:

 1. a)┬á ├«nt├órzierea pl─â┼úii facturilor, la data ├«mplinirii termenului de plat─â, c├ónd┬á Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii sunt de drept ├«n ├«nt├órziere de plata;┬á
 2. b) declan┼čarea procedurii insolven┼úei sau falimentului Cump─âr─âtorului ╚Öi/sau Casei de Expedi╚Ťii;┬á┬á
 3. c) luarea la cuno┼čtin┼ú─â de c─âtre V├ónz─âtor despre unele situa┼úii ├«n care se afl─â Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii ┼či care ar putea ├«ngreuna ├«ncasarea facturilor ori periclita interesele V├ónz─âtorului.
 4. d) ├«n caz de nerespectare a condi╚Ťiilor contractuale de c─âtre Cump─âr─âtor.
 5. e) în orice moment de derulare a serviciilor de recuperare a accizelor, cu un preaviz de 30 de zile. 

(2) Contractul se consider─â reziliat la data trimiterii de c─âtre V├ónz─âtor a unei instiintari privind rezilierea contractului in baza art. 19.1, literele a)-c), f─âr─â a mai fi necesara punerea ├«n ├«nt├órziere ┼či f─âr─â interven┼úia instan┼úei.

(3) ├Än plus fa┼ú─â de rezilierea contractului, oricare din situa┼úiile de la literele a)- c) d─â dreptul V├ónz─âtorului de a sista orice livrare de produse c─âtre Cump─âr─âtor ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii ┼či a trece la executarea garan┼úiilor.

(4) Cumpărătorul poate rezilia contractul cu un preaviz de 90 de zile, expediat prin scrisoare recomandată cu aviz de primire. 

Art. 20 

Oricare dintre părţi are dreptul de a denunţa unilateral contractul, cu un preaviz de 30 zile calendaristice, dat în scris celeilalte părţi. 

Art. 21

(1) ├Än cazul ├«ncet─ârii prezentului contract, dac─â Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii are sume de achitat, sau orice alte datorii c─âtre V├ónz─âtor, acestea vor deveni scadente ┼či trebuie pl─âtite imediat.

(2) ├Än cazul ├«ncet─ârii prezentului contract, dac─â Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii are sume achitate ├«n avans acestea vor fi returnate de c─âtre V├ónz─âtor ├«n termen de 30 zile de la data ├«ncet─ârii contractului, dar numai dup─â stingerea tuturor obliga┼úiilor pe care Cump─âr─âtorul ╚Öi/sau Casa de Expedi╚Ťii le are fa┼ú─â de V├ónz─âtor.

Capitolul VII –┬á ALTE CLAUZE┬á

Art. 22

1) Modificarea sau completarea prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri se poate face doar ├«n form─â scris─â, printr-un act adi┼úional, cu semn─âtura reprezentan┼úilor legali ai p─âr┼úilor.

2) Toate ├«n┼čtiin┼ú─ârile ┼či comunic─ârile dintre p─âr┼úi vor fi considerate trimise dac─â au fost ├«naintate la adresele, numerele de fax sau adrese de email urm─âtoare:

Pentru VĂNZĂTOR:  SMART DIESEL SRL

Adresa: Arad, Str. Decebal nr 2, et 4, cod 310133, jud Arad

Fax:    0374 204 628 ; Email: office@smartdiesel.ro 

Pentru CUMPĂRĂTOR: 

La adresa comunicata de acesta în CSA (Conditiile Speciale de Afaceri)

Pentru CASA DE EXPEDIȚII:

La adresa comunicat─â de aceasta ├«n CSA (Condi╚Ťii Speciale de Afaceri)┬á

Capitolul VIII – LITIGII┬á

Art. 23 

P─âr┼úile au convenit ca toate ne├«n┼úelegerile privind validitatea prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri sau rezultate din interpretarea, executarea ori ├«ncetarea acestuia s─â fie rezolvate pe cale amiabil─â de c─âtre reprezentan┼úii lor.

Art. 24 

├Än situa┼úia ├«n care nu este posibil─â rezolvarea divergen┼úelor pe cale amiabil─â, litigiile vor fi solu┼úionate de c─âtre instan┼úele judec─âtore┼čti competente din municipiul Arad.

CAPITOLUL IX ÔÇô CESIUNI

Art. 25 

V├ónz─âtorul va avea dreptul, la discre┼úia sa absolut─â ┼či f─âr─â consim┼ú─âm├óntul Cumparatorului ╚Öi/sau al Casei de Expedi╚Ťii, s─â cesioneze, s─â transfere sau s─â greveze toate sau oricare dintre drepturile, beneficiile┬á sau obliga┼úiile sale care decurg din Condi╚Ťiile Generale de Afaceri.

Capitolul X ÔÇô PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Art. 26

 În scopul prestării serviciilor și a livrării produselor sale, Societatea prelucrează următoarele date cu caracter personal. Societatea colectează următoarele categorii de date cu caracter personal privitoare la Client:

 1. Datele asocia╚Ťilor/ac╚Ťionarilor, administratorilor ╚Öi/sau directorilor, reprezentan╚Ťii legali/ conven╚Ťionali ai Clientului: – Copii dup─â c─âr╚Ťile de identitate pe h├órtie, permise de ╚Öedere sau pa╚Öaport; Numele ╚Öi codul numeric personal ├«n format electronic; E-mail; adresa personala a detinatorului documentului de identitate.
 2. Informa╚Ťii legate de parcul auto al Clientului: numere de ├«nmatriculare, serie sa╚Öiu, PIN-urile cardurilor de combustibil emise ├«n favoarea Clientului;
 3. Numerele de telefon de serviciu ╚Öi adresele de e-mail ale reprezentan╚Ťilor / angaja╚Ťilor Clientului;
 4. Localizarea autovehiculelor Clientului prin identificarea sta╚Ťiilor de alimentare unde angaja╚Ťii Clientului au folosit card-urile de combustibil. Societatea nu prime╚Öte ├«ns─â informa╚Ťii legate de ╚Öoferul care a condus autovehiculul la un moment dat (cum ar fi numele sau alte date personale);
 5. Adresa de e-mail ├«n scopul ├«nregistr─ârii pentru orice modalitate de coresponden╚Ťa printat─â sau electronic─â;
 6. Date din permisul de conducere ╚Öi din certificatele de ├«nmatriculare de╚Ťinute de persoanele vizate.

(1) ├Än scopul prest─ârii serviciilor, Societatea va colecta ╚Öi procesa datele de mai sus ├«n leg─âtur─â cu asocia╚Ťii / ac╚Ťionarii, administratorii ╚Öi al╚Ťi reprezenta╚Ťi legali sau conven╚Ťionali ai Clientului. ├Än acest sens, Clientul:

Art. 27

 1. poart─â responsabilitatea inform─ârii unor astfel de persoane cu privire la prelucrarea datelor personale de c─âtre Societate;
 2. are obliga╚Ťia de a informa aceste persoane cu privire la drepturile lor de acces, rectificare ╚Öi ╚Ötergere, ├«n conformitate cu legisla╚Ťia ├«n vigoare; ╚Öi
 3. are obliga╚Ťia de a ob╚Ťine acordul acestora, ├«n cazul ├«n care este necesar, pentru prelucrarea ╚Öi transferul datelor lor cu caracter personal, pe modelul furnizat de Societate.

(2) Fiecare parte, ├«n calitate de Operator de date cu caracter personal, va ac╚Ťiona cu respectarea obliga╚Ťiilor ce le revin prin GDPR.┬á

(3) Cump─âr─âtorul are obliga╚Ťia s─â ├«ndeplineasc─â toate cerin╚Ťele prevazute prin GDPR care s─â-i permit─â transmiterea datelor cu caracter personal c─âtre Smart Diesel.┬á

Art. 28 

Persoana vizat─â nu este obligat─â s─â furnizeze datele men╚Ťionate mai sus. Totu╚Öi, un refuz din partea persoanei vizate de a ne furniza aceste date ar putea atrage imposibilitatea din partea Societ─â╚Ťii de a va furniza serviciile ╚Öi produsele contractate, precum ╚Öi de a r─âspunde solicit─ârilor persoanei vizate sau de a realiza orice alte activit─â╚Ťi care ar fi necesare ├«ndeplinirii obliga╚Ťiilor Societ─â╚Ťii ├«n temeiul acestui Contract.

Art. 29

┬áInforma┼úiile ├«nregistrate sunt destinate utiliz─ârii de c─âtre Societate ┼či sunt comunicate numai urm─âtorilor destinatari:┬á

 1. alte societ─â╚Ťi din grupul Societ─â╚Ťii;
 2. furnizori de servicii ╚Öi bunuri (de ex. furnizorii de servicii de consultan╚Ť─â fiscal─â sau juridic─â). Societatea transfer─â unele date (datele clien╚Ťilor, facturi, sume de TVA rambursate) c─âtre societatea Tax Refund SRL, o societate care face parte din acela╚Öi grup de societ─â╚Ťi ca ╚Öi SD ╚Öi care se ocupa de rambursarea TVA din str─âin─âtate pentru o parte dintre clien╚Ťii SD.
 3. in conformitate cu prevederile legale aplicabile, de ex. Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European ╚Öi al Consiliului privind protec╚Ťia persoanelor fizice ├«n ceea ce prive╚Öte prelucrarea datelor cu caracter personal ╚Öi privind libera circula╚Ťie a acestor date ╚Öi de abrogare a Directivei 95/46/CE, persoanele vizate se bucur─â de dreptul de informare, dreptul de acces la date, dreptul de interven╚Ťie asupra datelor, dreptul de opozi╚Ťie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale ╚Öi dreptul de a se adresa justi╚Ťiei ╚Öi/sau autorit─â╚Ťii de supraveghere privind protec╚Ťia datelor cu caracter personal. De asemenea, persoanele vizate beneficiaz─â ╚Öi de dreptul la ╚Ötergerea datelor, precum ╚Öi de dreptul la portabilitatea datelor, dac─â acesta va fi considerat aplicabil acestei situa╚Ťii.

Art. 30 

Pentru exercitarea acestor drepturi, persoana vizat─â se poate adresa Societ─â╚Ťii la adresa men╚Ťionat─â ├«n preambulul acestui Contract cu o cerere ├«ntocmit─â ├«n form─â scris─â, datat─â ╚Öi semnat─â, ├«n cuprinsul c─âreia poate ar─âta dac─â dore╚Öte ca informa╚Ťiile s─â ├«i fie comunicate la o anumita adres─â, care poate fi ╚Öi de po╚Öt─â electronic─â, sau printr-un serviciu de coresponden╚Ť─â care s─â asigure c─â predarea i se va face numai personal. Pentru exercitarea acestor drepturi, persoana vizat─â se poate adresa cu o cerere scris─â, datat─â ┼či semnat─â la SMART DIESEL SRL la adresa de po╚Öt─â Bulevardul Decebal, nr. 2, etaj IV 310133, Arad, Rom├ónia, prin accesarea formularului de contact la adresa https://www.smartdiesel.ro/contact/ sau prin transmiterea unui e-mail la protectiadatelor@smartdiesel.ro . De asemenea, persoanei vizate ├«i este recunoscut dreptul de a se adresa justi┼úiei.

Art. 31

 Prin acceptarea prezentului document, Cumparatorul isi da acordul neechivoc pentru prelucrarea datelor cu caracter personal pe care le furnizeaza vanzatorului, inclusiv folosirea acestora pentru comunicarile electronice (email, social media, telefon). Vanzatorul  foloseste cookie-uri pe site-urile proprii si le utilizeaza pentru targhetarea clientilor prin campanii de marketing online.

Art. 32 

Datele cu caracter personal colectate nu vor fi transferate în afara Uniunii Europene.

Capitolul XI – CLAUZE FINALE┬á

Art. 33

Prezentele Condi╚Ťii Generale de Afaceri intr─â ├«n vigoare de la data semn─ârii lor de c─âtre reprezentan┼úii legali ai ambelor p─âr┼úi ┼či prezentarea garan┼úiilor contractuale.

Art. 34

Contractul a fost încheiat prin mijloace de comunicare la distanta, prin intermediul platformei online SIGNATURITE.

P─âr┼úile declar─â irevocabil ca au citit, ├«n┼úeles ┼či accept─â toate clauzele prezentelor condi╚Ťii generale de afaceri. ├Än cazul ├«n care orice dispozi┼úie a CGA este declarat─â nul─â sau inaplicabil─â de c─âtre o instan┼ú─â, celelalte dispozi┼úii contractuale, respectiv drepturile ┼či obliga┼úiile p─âr┼úilor prevazute de acestea r─âm├ón ├«n vigoare.┬á Dispozi┼úia nul─â sau inaplicabil─â va fi eliminat─â din Condi╚Ťiile Generale de Afaceri, iar p─âr┼úile vor depune toate diligen┼úele astfel ├«nc├ót dispozi┼úia nul─â sau inaplicabil─â s─â fie ├«nlocuita cu o dispozi┼úie valid─â ┼či aplicabil─â, care s─â aib─â, pe c├ót posibil, efectele economice ale dispozi┼úiei nule sau inaplicabile.